Dietę tworzą wszystkie rodzaje spożywanych pokarmów, czy to w postaci stałej, czy płynnej. Jeżeli dieta zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, to jest nazywana dietą zrównoważoną.
Dzienna racja pokarmowa powinna być bardzo zróżnicowana pod względem składu. Powinna ona zawierać aż około 60 różnych składników.
Podstawowe zasady racjonalnego żywienia:
- Różnorodność. Powinno się codziennie spożywać różnorodne produkty:
- Zbożowe: ciemne pieczywo jest bogatym źródłem cukrowców, białka, witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu i błonnika.
- Przetwory mleczne i mleko — ważne źródło wapnia i fosforu. Zaleca się spożywanie chudych produktów, które są pozbawione tłuszczu, cholesterolu i soli.
- Warzywa i owoce — źródło substancji antyoksydacyjnych, takich jak witamina C, i beta-karoten oraz błonnika i soli mineralnych, które posiadają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
- Utrzymanie masy ciała. Dieta powinna pozwalać na utrzymywanie należytej masy ciała. Nie powinna dopuszczać do otyłości, zwłaszcza brzusznej.
- Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów bogatych w cholesterol. Zastąpienie ich olejami roślinnymi. Należy przy tym pamiętać, że olej rzepakowy zawiera kwas eurykowy, który źle oddziałuje na pracę narządów miękkich (serca i wątroby). Należy, więc zwracać uwagę przy kupowaniu leju rzepakowego, aby była tam zamieszczona informacja, że kwas eurykowy został rafinowo usunięty.
- Unikanie spożywania cukrów prostych i słodyczy - pomaga to w utrzymaniu stałej masy ciała i chroni zęby przed próchnicą.
- Ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) - pozwoli to na zmniejszenie zagrożenia nadciśnieniem tętniczym.
Tabela 1. Zalecany przez Światową Organizację Zdrowia model zawartości podstawowych składników w spożywanej żywności w porównaniu ze spożyciem w Polsce (Słowińska-Lisowska Małgorzata, Sobiech Krzysztof A. „Dieta sportowców”, AWF Wrocław, Wrocław 2000).
Element diety |
Zalecane granice dziennego spożycia [% energii ogółem] |
Średnie spożycie w Polsce [% energii ogółem] |
białka
|
10 - 15
|
11
|
tłuszcze
|
15 - 30
|
38
|
węglowodany
|
55 - 75
|
51
|
skrobia
|
50 - 70
|
38
|
cukier
|
0 - 10
|
13
|
błonnik [g/dzień]
|
27 - 40
|
14
|
chlorek sodu [g/dzień]
|
0 - 6
|
17
|
cholesterol [mg/dzień]
|
0 - 300
|
powyżej 500
|
nasycone kwasy tłuszczowe
|
0 - 10
|
brak danych
|
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
|
3 - 7
|
dominują nasycone
|